Historien

Efter nederlaget til Preussen og Østrig i 1864, hvor Danmark tabte hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenburg gik grænsen langs størstedelen af Kongeåen i det nuværende Vejen Kommune. Lige syd for Kongeå-grænsen var der mange dansksindede, der ikke befandt sig godt med at skulle fortyskes. De tog til Grundlovsmøder i Skibelund Krat for at blive bekræftet i deres tilhørsforhold til Danmark; de talte dansk og følte sig danske. Hvert år frem til Genforeningen i 1920 møde tusindvis af mennesker op for at blive bekræftet i fællesskabet.

Skibelund Krat hænger sammen med højskolebevægelsen; I 1844 var Rødding Højskole startet som landets og verdens første folkehøjskole. Efter 1864 lå Rødding i Preussen, og forstanderen Ludvig Schrøder flyttede nord for åen; I 1865 dannede han Askov Højskole, som blev en af landets mest indflydelsesrige højskoler. Ludvig Schrøder var en aktiv person i at udvikle Skibelund Krat til det nationale mødested, det blev. Skibelundforeningen blev dannet og ejer stadig Skibelund Krat.

Skibelund Gymnastik- og Idrætsefterskole startede som en friskole i 1874, hvor dansksindede syd for Kongeå-grænsen kunne sende deres børn i skole. Efter 1884 skulle sønderjyderne gå i preussisk skole og skolen blev til en efterskole, hvor børnene kom efter de var færdige i den preussiske grundskole.

Herunder finder du en lang række tekster om Skibelund Krats historie. 


Grænsen 1864-1920


Den nationale kamp 1864-1920


Genforeningen 1920


Skibelund Krat som mødested


Mødested for sønderjyder og nørrejyder


Folkefællesskabet blev styrket i Skibelund Krat


Nationale, ikke politiske grundlovsmøder


Grundlovsfesten 1865


Grundlovsfesterne 1866-1919


Grundlovsfesten 1920


Grundlovsfesterne 1921-1973


Grundlovsmøderne fra 2015 og frem


Hvorfor oprette en mindepark?


Skibelundforeningens oprettelse 1869


Skibelundforeningens virke


Frihedsbroen


Skibelund Efterskole


Skibelund Krat og højskolerne


Rødding Frimenighed


Genforeningens bedste gave