Skibelund Krat dannede fra 1865 rammen om Grundlovsmøder, der var yderst velbesøgte. I perioden 1865-1920 var Skibelund Krat det vigtigste nationale mødested for dansksindede nord og syd for Kongeåen. Her kæmpede man for den sønderjyske sag; sønderjydernes ret til at bevare deres danske sprog og kultur under et stadigt stigende pres fra Preussen.
Efter nederlaget til Preussen og Østrig i 1864, hvor Danmark tabte hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenburg gik grænsen langs størstedelen af Kongeåen i det nuværende Vejen Kommune. Lige syd for Kongeå-grænsen var der mange dansksindede, der ikke befandt sig godt med at skulle fortyskes. De tog til Grundlovsmøder i Skibelund Krat for at blive bekræftet i deres tilhørsforhold til Danmark; de talte dansk og følte sig danske. Hvert år frem til Genforeningen i 1920 møde tusindvis af mennesker op for at blive bekræftet i fællesskabet.
Skibelund Krat hænger sammen med højskolebevægelsen. I 1844 var Rødding Højskole startet som landets og verdens første folkehøjskole. Efter 1864 lå Rødding i Preussen, og forstanderen Ludvig Schrøder flyttede nord for åen. I 1865 dannede han Askov Højskole, som blev en af landets mest indflydelsesrige højskoler. Ludvig Schrøder var en aktiv person i at udvikle Skibelund Krat til det nationale mødested, det blev. Skibelundforeningen blev dannet og ejer stadig Skibelund Krat.
Skibelund Gymnastik- og Idrætsefterskole startede som en friskole i 1874, hvor dansksindede syd for Kongeå-grænsen kunne sende deres børn i skole. Efter 1884 skulle sønderjyderne gå i preussisk skole og skolen blev til en efterskole, hvor børnene kom efter de var færdige i den preussiske grundskole.
Herunder finder du en lang række tekster om Skibelund Krats historie.
Charlotte Thomsen
Skole, Kultur & Fritid
Ring til os
Bemærk
Når du sender Digital Post til os, bliver du bedt om at bruge MitID. På den måde bliver beskeden sendt sikkert, og du kan skrive dine personlige oplysninger, f.eks. dit CPR-nummer.Ophavsretten tilhører Vejen Kommune.
Informationer må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.