Skip til hoved indholdet

Folkefællesskabet blev styrket i Skibelund Krat

Fædrelandskærlighed og nationalt tilhørsforhold bandt deltagerne i grundlovsmøderne sammen. Såvel nordslesvigere som nørrejyder gik til møde i Skibelund Krat for i fællesskab at udtrykke deres fædrelandskærlighed og bekræfte deres nationale tilhørsforhold. For sønderjyderne betød fællesskabsfølelse alt i deres kamp for at bevare danskheden i Nordslesvig.

Grundlovsmøderne samlede mange mennesker

Der blev holdt andre folkelige møder end grundlovsmøder i Skibelund Krat, men grundlovsfesterne var de vigtigste og havde det største deltagertal. Vi ved i dag ikke præcist, hvor mange der kom der til grundlovsmøderne, men i samtiden skønnede man op mod 4.000.

Grundlovsfesterne fulgte et fast skema, eftermiddagsmøde med taler og fællessang efterfulgt af en aftenfest. Emnerne og talerne var de samme år efter år. Man gik til møde i Skibelund Krat for at blive bekræftet i sin overbevisning, ikke udfordret. Man skulle føle sig som en del af det danske folkefællesskab, bestyrkes i sin kærlighed til fædrelandet.

Sang styrkede sammenhold og fællesskab

Møderne i Skibelund Krat havde en særlig betydning for nordslesvigerne. Talerne støttede dem i deres kamp for danskheden og bekræftede deres opfattelse af at være en del af det danske folkefællesskab. Fællessangen fik en ganske særlig betydning. Ved i fællesskab at synge de danske fædrelandssange blev fædrelandskærligheden styrket. Man mente faktisk, at danskheden kunne synges ind i folk.

Efter århundredeskiftet, hvor det var blevet forbudt at synge en række danske fædrelandssange i Nordslesvig, voksede fællessangens betydning for sønderjyderne. Den vakte sammen med synet af den dannebrogsbeklædte talerstol og de vajende flag over festpladsen en længsel i folk. En længsel efter en tid, hvor de legalt og uden restriktioner kunne være fuldt gyldige medlemmer af det danske folkefællesskab.

Møderne i Skibelund Krat styrkede dem i deres daglige kamp for danskheden. Sognene syd for Skibelund Krat kaldtes ikke uden grund for ”det ideelle hjørne”. Her stod danskheden stærkest i Nordslesvig.

Forfatter: Etnolog Linda Klitmøller

Billedet:
Symbolladet postkort fra Skibelund Krat 1910 med Modersmålet og to kvinder, der spejder mod syd ned mod Sønderjylland - den ene klædt i rødt og hvidt.

Charlotte Thomsen

Skole, Kultur & Fritid

Ring til os

Bemærk

Når du sender Digital Post til os, bliver du bedt om at bruge MitID. På den måde bliver beskeden sendt sikkert, og du kan skrive dine personlige oplysninger, f.eks. dit CPR-nummer.

Denne side er printet den 21-11-2024 00.04

Ophavsretten tilhører Vejen Kommune.

Informationer må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.

Vejen Kommune
Rådhuspassagen 3
6600 Vejen

Telefon: +45 79 96 50 00

Projektet med renovering og udvikling af Skibelund Krat er støttet af A.P. Møller Fonden.

Se tilgængelighedserklæring for denne hjemmeside

Ros og ris til hjemmesiden