Skip til hoved indholdet

Thor Lange

Thor Lange var forfatter, digter og diplomat. Han satte mindesmærker for vigtige historiske begivenheder, og han satte også Magnusstenen i Skibelund Krat til stor provokation for tyskerne.

Som ung rejste forfatteren, digteren og diplomaten Thor Lange (1851-1915) til Rusland for at undervise i sprog. På rejse i landet traf han sin kommende hustru, adelsdamen Natalia de Protopopoff, der arvede jordbesiddelser i Ukraine på størrelse med Fyn.

I sine oversættelser og gendigtninger var Thor Lange en afgørende formidler af russisk litteratur i Danmark og en vigtig faktor i de dansk-russiske kulturudvekslinger.

Under besøg i Ukraine udtænkte historikeren Camillus Nyrop (1843-1918) og Thor Lange et projekt for opstilling af mindesten rundt om i Danmark. De blev finansieret med afkastet af Thor Langes danske forfatterskab.

Mindesmærkerne er sat på personligt udvalgte steder af betydning for Danmarks historie. Indledningsvis blev der sat kors til minde om de voldsomme begivenheder ved Finderup og Grathe Hede.

Langes kontroversielle Magnussten

Hovedværket i projektet blev 1898-opstillingen af Magnusstenen i Skibelund Krat. Syd for Kongeåen blev den set som en politisk provokation, og den kom til at koste diplomaten Thor Lange en politisk næse. Han døde i 1915 – fem år inden grænsepælen blev flyttet. Hans tekst på Magnusstenens bagside mindedes man i 1920 i en omskrivning over den gamle grænseovergang: "Nordens grænsepæl rykkes atter frem mod Syd".

Magnusstenens bagsidetekst spillede K.G. Brøndsted også på, da han forfattede versene på denne mindesten, som blev opstillet ti år efter Thor Langes død: ”Frem blev ført vor Grænsepæl, gode Skjald! I Sten du fast varslet skrev, før Hjertet brast. Glæde Gud din danske Sjæl.”

Mindestenen fik plads på den nordlige side af hovedstien bag Magnusstenen på vej fra festpladsen til Genforeningsstenen. Den blev af Dansk Forfatterforening bestilt hos billedhugger Niels Hansen Jacobsen, der efter fotografier udførte et reliefportræt, der blev støbt i bronze og indfældet i en nøje udvalgt sten. På tværs af den går en bred åre, der symbolsk kan minde om Kongeåen som
den gamle grænse.

Mindestenen blev indviet den 22. november 1925.

Forfatter: Teresa Nielsen, museumsleder, Vejen Kunstmuseum

Billede: Fotoklubben ISO6600

Charlotte Thomsen

Skole, Kultur & Fritid

Ring til os

Bemærk

Når du sender Digital Post til os, bliver du bedt om at bruge MitID. På den måde bliver beskeden sendt sikkert, og du kan skrive dine personlige oplysninger, f.eks. dit CPR-nummer.

Denne side er printet den 21-11-2024 10.35

Ophavsretten tilhører Vejen Kommune.

Informationer må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.

Vejen Kommune
Rådhuspassagen 3
6600 Vejen

Telefon: +45 79 96 50 00

Projektet med renovering og udvikling af Skibelund Krat er støttet af A.P. Møller Fonden.

Se tilgængelighedserklæring for denne hjemmeside

Ros og ris til hjemmesiden