Skip til hoved indholdet

Jørgen Bukdahl

Jørgen Bukdahl var forfatter og hyppig gæsteforelæser på Askov Højskole. Stenen skiller sig ud fra de andre sten omkring pladsen, idet Bukdahl ikke var en del af samme kreds og sag som de øvrige.

Fra 1932 var Jørgen Bukdahl (1896-1982) og hans tre år yngre norske hustru, kunsthistorikeren Magnhild Ødvin bosat i Askov.

Jørgen Bukdahl voksede op i et grundtvigsk præget hjem, og han blev student i Ribe. Han drog til København, hvor han studerede litteratur på universitet, men uden afsluttende eksamen.

Ægteparret giftede sig i 1925 i Norge, hvor de var bosat de følgende år samt et års tid i Sverige, inden de slog sig ned i Askov. Uden egentlig fastansættelse var de nært knyttet til højskolen, hvor han var en hyppig gæsteforelæser med et netværk til højskolefolk i Danmark og Norden.

Som forfatter skrev Bukdahl i 1920’erne en række essaybøger og vendte sig gradvist mod et virke som kritiker. Hans forbindelse til Norge udmøntede sig i værker som ”Norsk National Kunst. Litterære Essays” fra 1924. Tyve år senere udkom ”Den norske højskole og Askov”, og lige efter krigen skrev han ”Danmark og Norge under krig og besættelse 1940-45”.

Han ernærede sig og familien gennem foredragsvirksomhed og et omfattende forfatterskab. Mindestenen blev til på privat initiativ. Den skiller sig ud ved ikke at være en del af de forbindelser, der er mellem de øvrige mindesten omkring festpladsen.

Mindestenen blev indviet den 14. september 1996.

Forfatter: Teresa Nielsen, museumsleder, Vejen Kunstmuseum

Billede: Fotoklubben ISO6600

Charlotte Thomsen

Skole, Kultur & Fritid

Ring til os

Bemærk

Når du sender Digital Post til os, bliver du bedt om at bruge MitID. På den måde bliver beskeden sendt sikkert, og du kan skrive dine personlige oplysninger, f.eks. dit CPR-nummer.

Denne side er printet den 13-09-2024 19.56

Ophavsretten tilhører Vejen Kommune.

Informationer må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.

Vejen Kommune
Rådhuspassagen 3
6600 Vejen

Telefon: +45 79 96 50 00

Projektet med renovering og udvikling af Skibelund Krat er støttet af A.P. Møller Fonden.

 

 

Se tilgængelighedserklæring for denne hjemmeside

Ros og ris til hjemmesiden